praktijk Licht-Vaardig:
Een plek voor jouw verhaal

Dit ben ik en zo werk ik.

Ik ben Erik Smit. Ik ben pastor en  therapeut. Terugkijkend, ben ik in mijn leven altijd op zoek geweest naar verbinding.


  Mijn reis
  Die zoektocht leidde mij via individuele en groepstherapie, naar een studie Godsdienst Pastoraal Werk. Ik koos ervoor mijn technische baan op te zeggen en pastoraal werk te gaan doen en mensen op hun weg door het leven te begeleiden. en vervolgens leidde de reis mij naar een post-HBO-opleiding Transpersoonlijk Therapeut.

  Als pastor verbind je mensen met God en God met mensen. Het gaat om aanwezigheid van jou, de ander en God. Er zijn voor iemand, met alles wat er is. Dat vind ik mooi. Met echte aandacht waar je hart bij betrokken is. Daar gaat het om. Ik doe dit al jaren met veel plezier en liefde. Als therapeut heb ik het gereedschap mogen ontwikkelen om veranderingsprocessen op gang te brengen, nieuw vertrouwen in verbinding te laten groeien, vanuit mijn eigen betrokkenheid en hartelijke verbinding met mensen.

  Mijn reis is nog niet klaar, maar ik weet nu dat ik alleen in verbinding met anderen kan leven, als ik de verbinding durf aan te gaan met alles wat er in mij leeft. Ik heb steeds meer leren luisteren naar mijn innerlijke stem en geleerd te vertrouwen op het kompas van mijn hart. Dat lukt alleen als ik durf te vertrouwen op de stem van de liefde die van God uitgaat.

  In mijn zoektocht heb ik mij in verschillende kerkgenootschappen en bewegingen bewogen. Ik waardeer de breedte van het christelijke erfgoed. Ook hierin zoek ik verbindingen. Samen met jou zoek ik naar de verbinding met jezelf, anderen en God, zoals jij in Hem gelooft.

  Jouw reis

  Ergens ben je tot de conclusie gekomen, dat er iets veranderen moet. Vanuit mijn ervaring en overtuiging geloof ik dat, ook voor jou, contact maken en verbinding zoeken helend en helpend kan zijn. We gaan samen eens kijken naar hoe je reis verlopen is, en waar je jouw verlies geleden hebt. Graag ga ik samen met jou op zoek naar jouw innerlijke weg en hoe jij je (opnieuw) kunt verbinden met jezelf, anderen en God. Ik werk daarbij in het concrete hier en nu, ervarings- en lichaamsgericht, omdat ik ervaren heb, dat wat er in je leeft, merkbaar aanwezig is in je lijf en leden.

  Helende verbinding ontstaat alleen als we, alles wat er in jou is, met aandacht en begrip aan het licht brengen. Daarbij bepaal jij waar je het over wilt hebben, want uiteindelijk is het jouw weg. Dat wat we aan het licht laten komen, kunnen we ervaren. Zo kom je tot verandering van denken, voelen en handelen.


Onze gezamenlijke reis

Begint met een met een kennismakingsgesprek. In dit gesprek bespreken we je hulpvraag en nemen we beiden de tijd om contact te maken met elkaar. Daarna maken we een afspraak hoe we verder zullen gaan. Voor de individuele gesprekken neem ik ongeveer een uur, met ruimte voor uitloop. Voor relatiegesprekken neem ik graag wat meer tijd, ruim 1,5uur.


" Je bent van harte welkom, met alles wat er is, en precies zoals je bent!  "

 

 

Persoonlijke omstandigheden:  

 • Geboren in 1961, in Zaamslag (Zld)
 • Getrouwd met Marjan, samen hebben we drie kinderen.

Relevante leef en leer-ervaringen:

 • Traumagericht verdiepend lichaamswerk, Spectrum  2022/23
 • Kerkelijk werker, pastoraat, NGK-Veenendaal de Lichtbron, sinds 2023
 • Blok 1 TraumaSeksuologie, sept 2021
 • Training EFT-Relatietherapie, sept 2020
 • Therapeut in eigen praktijk sinds 2017
 • Opleiding tot Transpersoonlijk Therapeut, Spectrum in Hattem, 2015-2019.
 • Retraitebegeleider bij "De Spil'  in Maarsen, sinds 2014
 • Kerkelijk werker Kerk van de Nazarener Amersfoort, 2015-2017.
 • Pastoraal werker in de Ned. Geref. Kerk 'Westerkerk' in Bunschoten 2013-2023.
 • Opleiding Godsdienst Pastoraal werk aan de CHE, 2008-2012, afgestudeerd op onderzoek naar Contextueel werken in de pastorale hulpverlening.
 • 25 jaar ervaring in technische, organisatorische functies in industrie en dienstverlening.
 
 
 
 
E-mailen
Bellen